Inloggen Account aanvragen

1. Logo en header

Logo

Het logo bestaat uit een beeldmerk (het blauwe lint) en een woordmerk (de afzendernaam). Ook voor online toepassingen staat het logo altijd boven in de header, in het midden van de pagina. Ter afsluiting van de pagina plaatsen we een blauw blokje in het midden, onderaan de contentlaag. Dit is een visuele referentie aan het beeldmerk.

Responsive logo online.

Verder gelden de volgende regels:

 • De standaard basismaat van het logo wordt bepaald door het beeldmerk (lint) 44px breed x 77px hoog (1 3/4 vierkant). Op kleinere schermen wordt het beeldmerk 44px breed x 66px hoog (1 1/2 vierkant).
 • De kleur van het beeldmerk is Blauw 2. Het beeldmerk mag ook op een gekleurde ondergrond of foto geplaatst worden. Het woordmerk is zwart of wit, afhankelijk van de achtergrond.
 • Het logo staat bij websites altijd boven in de header, in het midden op elke pagina. Bij e-magazines, mobiele websites en apps kan je ervoor kiezen om het volledige logo (woord- en beeldmerk) alleen op de startpagina te tonen.
 • Het logo is klikbaar op alle pagina’s en linkt altijd (terug) naar de startpagina.
 • Bij mobiel gebruik mag het woordmerk wegens de beperkte ruimte worden weggelaten.
 • Bij logo’s met een vierregelig woordmerk moet rekening worden gehouden met een extra hoge logobalk.
 • Ter afsluiting van de pagina plaatsen we een blauw blokje in het midden, onderaan de contentlaag (als visuele referentie aan het beeldmerk).

Headers

Voor websites hanteren we verplicht de gekleurde navigatiebalk in een communicatiekleur. De titelbalk is optioneel voor vermelding afzender of pay-off wanneer deze niet op logoniveau is vermeld. Voor e-zines wordt beeld prominenter ingezet en ontbreekt de navigatiebalk.

Naast het logo is de header karakteristiek voor websites in de rijkshuisstijl. De totale hoogte van de header is 177 pixels.

De header voor websites bestaat uit de volgende elementen:

 • Logobalk

  Dit is een denkbeeldige strook met de afzender. De logobalk is 88 pixels hoog. Bij een vierregelig afzenderschap wordt de logobalk 110 px hoog. Het beeldmerk staat hierin horizontaal gecentreerd. Er mogen geen andere elementen in deze strook staan.
 • Titelbalk

  De titelbalk is optioneel en bedoeld voor sites die niet als organisatieonderdeel in de afzenderstructuur staan en biedt ruimte voor een naam en/of pay-off. De titelbalk is 30 pixels hoog in een corresponderende tint van de hoofdnavigatiebalk kleur. De tekstkleur is altijd zwart.
 • Hoofdnavigatiebalk

  De hoofdnavigatiebalk is 60 pixels hoog of 90 pixels hoog wanneer een titelbalk wordt toegevoegd. De kleurkeuze is beperkt tot 1 van de 17 communicatiekleuren. Voor niet geselecteerde tabs is de tekstkleur altijd wit of zwart afhankelijk van de kleur achtergrond. Een geselecteerde tab heeft altijd de tekstkleur zwart met als achtergrondkleur een tint van de navigatiebalk kleur.
 • Links in achtergrondlaag

  De (functionele) links staan altijd boven- of onderaan de contentlaag op de achtergrondlaag. Boven de contentlaag komen die in een baan van 30 pixels hoog. Onderaan de contentlaag is die hoogte vrij in te vullen.

Zie ook