Inloggen Account aanvragen

Logo

Het logo van de Rijksoverheid is een samenstelling van een beeldmerk en woordmerk.

Beeldmerk

Het beeldmerk bestaat uit een blauw lint met onderin een speciaal voor de Rijksoverheid gestileerde versie van het rijkswapen. Dit rijkswapen is altijd wit. Het is dus geen uitsparing van de vorm van het wapen in het blauwe lint. Het geheel staat voor een Rijksoverheid die de uitstraling heeft van autoriteit, zonder autoritair te zijn. Het symboliseert een Rijksoverheid die herkenbaar is en de inhoud centraal stelt. En een Rijksoverheid die niet overheerst, maar de balans verstaat tussen ordenen, richting geven en ruimte maken.

Woordmerk

Rechts van het beeldmerk staat het woordmerk. Hier staat het onderdeel van de Rijksoverheid vanuit wie wordt gesproken. Het moet meteen duidelijk zijn wie de afzender is van de boodschap. Deze duidelijkheid past bij een herkenbare en toegankelijke overheid.

Gebruik

  • Je gebruikt het beeldmerk altijd in zijn complete vorm. Dus altijd het lint met daarin het witte, gestileerde rijkswapen. Het wapen mag je nooit gebruiken zonder lint.
  • Het logo zet je in principe centraal bovenaan het vlak, en altijd aflopend.
  • Voor duidelijk afzenderschap (leesbaarheid) heeft het logo een 'natuurlijke ruimte' nodig. Daarom zijn er bij voorkeur niet teveel afleidende details in de hele bovenste logostrook. Plaats je het logo over een foto? Zorg dan in ieder geval dat de ruimte van ongeveer 1 lintbreedte rondom het beeld- en woordmerk vrij blijft van details.
Deze afbeelding toont de plaats van het beeldmerk. Ook geeft de afbeelding de ruimte aan die rondom het beeldmerk wordt vrijgehouden.
Positie van het beeldmerk (logo)

Logo's downloaden

Via de ingang Logo's kun je de logo's downloaden die horen bij jouw organisatie. Hiervoor heb je een account nodig. Let op: je mag alleen de logo's downloaden van de organisatie waar je een account voor hebt gekregen.

Heb je (eenmalig) een logo nodig? Vul dan het logo aanvraagformulier in. Je huisstijlcoördinator stuurt je het logo zo snel mogelijk toe.

Achtergrondartikel: Heraldiek en ons logo

Lees ook het achtergrondartikel Heraldiek en ons logo.