Inloggen Account aanvragen

Iconen en pictogrammen

Iconen worden steeds meer gebruikt in digitale media, zoals digitale magazines, apps en infographics. Daarom is er een rijksbrede iconenstijl ontwikkeld.

Basisset iconen

Er is een basisset beschikbaar van algemene iconen. Deze worden doorlopend aangevuld. Naast deze basisset kun je ook zelf iconen laten maken.  De design principes dienen dan als richtlijn voor het ontwerpen van nieuwe iconen. Nieuwe iconen kunnen toegevoegd worden aan de basisset. Neem dan contact op met de huisstijlcoördinator van het departement waar je werkt of waarvoor je een opdracht uitvoert.

Het standaard formaat is 64x64 pixels. De iconen kunnen eventueel vergroot worden toegepast. Bij verkleining kan aanpassing van het icoon nodig zijn wanneer details dreigen 'dicht te lopen'. De iconen zijn beschikbaar in 3 bestandsformaten: ai, png en svg formaat.

Speciaal voor online toepassingen zijn een aantal functionele iconen ontworpen. Het formaat van deze iconen is 24 x 24 pixels. Hierdoor is er minder ruimte voor detail beschikbaar.

Uitgangspunten stijl iconen

Dit zijn de uitgangspunten bij de ontwikkeling van de iconenstijl:

 • Helderheid

  Eén Rijksoverheid > homogene stijl
 • Consistent

  Stijlvast > eigenheid binnen een systeem
 • Universeel

  Cultuur overstijgende beeldtaal > voor iedereen begrijpelijk
 • Schaalbaar

  Online en offline inzetbaar > vector én pixel-perfect

Icoon of pictogram?

Een icoon is een eenvoudige weergave van een voorwerp. Bij een pictogram zorgt de context ervoor dat dit betekenis krijgt. Een icoon van een mannetje krijgt bijvoorbeeld op een deur de betekenis van een herentoilet. Voor bewegwijzering is een basisset pictogrammen beschikbaar evenals pictogrammen voor ‘Het nieuwe Werken’.

Voorbeelden van iconen die opgemaakt zijn in de iconenstijl van de rijkshuisstijl.

Iconen rijkshuisstijl