Inloggen Account aanvragen

Iconen

Iconen worden steeds meer gebruikt in digitale media, zoals digitale magazines, apps en infographics. Daarom is er een rijksbrede iconenstijl ontwikkeld.

Rijksoverheid iconen

Er is een basisset beschikbaar van algemene iconen. Deze worden doorlopend aangevuld. Naast deze basisset kun je ook zelf iconen laten maken.  De design principes dienen dan als richtlijn voor het ontwerpen van nieuwe iconen. Nieuwe iconen kunnen toegevoegd worden aan de basisset. Neem dan contact op met de huisstijlcoördinator van het departement waar je werkt of waarvoor je een opdracht uitvoert.

Het standaard formaat is 64x64 pixels. De iconen kunnen eventueel vergroot worden toegepast. Bij verkleining kan aanpassing van het icoon nodig zijn wanneer details dreigen 'dicht te lopen'. De iconen zijn beschikbaar in 3 bestandsformaten: ai, png en svg formaat.

Speciaal voor online toepassingen zijn een aantal functionele iconen ontworpen. Het formaat van deze iconen is 24 x 24 pixels. Hierdoor is er minder ruimte voor detail beschikbaar.

De stijl van de iconen is gebaseerd op de beide Rijksoverheid lettertypen. Karakteristieke kenmerken van de RijksoverheidSans en de RijksoverheidSerif zijn terug te vinden in de iconen. Dit zorgt voor visuele samenhang tussen tekst en beeld, toevoeging van 'eigenheid' van de rijkshuisstijl en daardoor een betere herkenbaarheid.

De iconen van Rijksoverheid mogen daarom uitsluitend toegepast worden in uitingen die de rijkshuisstijl voeren. De rijksiconen zijn immers een onderdeel van de huisstijlelementen van de Rijksoverheid en vormen daarmee een onderdeel van de identiteit van de Rijksoverheid. Het is daarom niet toegestaan deze iconen in een andere stijl dan de rijkshuisstijl toe te passen.

Uitgangspunten stijl iconen

Dit zijn de uitgangspunten bij de ontwikkeling van de iconenstijl:

 • Helderheid

  Eén Rijksoverheid > homogene stijl
 • Consistent

  Stijlvast > eigenheid binnen een systeem
 • Universeel

  Cultuur overstijgende beeldtaal > voor iedereen begrijpelijk
 • Schaalbaar

  Online en offline inzetbaar > vector én pixel-perfect
Voorbeelden van iconen die opgemaakt zijn in de iconenstijl van de rijkshuisstijl.
Iconen rijkshuisstijl