Inloggen Account aanvragen

Illustraties

Gebruik waar mogelijk fotografisch beeld. Illustraties hebben meestal een functionele reden. Bijvoorbeeld om een ingewikkeld onderwerp uit te leggen. Of omdat het onderwerp zich lastig laat vangen in een foto.

Kenmerken illustraties

  • Krachtig

    Gestileerde vormen en beperkt aantal kleuren.
  • Helder

    Gebruik communicatiekleuren en niet teveel details.
  • Geloofwaardig

    Personages of objecten in een illustratie worden gestileerd getoond, maar wel zo menselijk, volwassen en/of realistisch mogelijk (geen stripfiguren, niet cartoonesk).

Illustraties passend bij de Rijksoverheid

Illustraties binnen de rijkshuisstijl volgen de hierboven genoemde kenmerken en zijn in de twee afbeeldingen hieronder uitgewerkt. Binnen de stippellijn zijn illustratiestijlen te zien die passen binnen de rijkshuisstijl en de illustraties daarbuiten passen niet. Voor illustraties is het lastig strikte grenzen te  definiëren. Blijf daarom zo veel mogelijk binnen de stippellijn.

De eerste afbeelding laat illustraties in de rijkshuisstijl zien. De tweede afbeelding laat verschillende illustratiestijlen zien.

Afbeelding 1: illustraties opgemaakt in de rijkshuisstijl

Illustraties die voldoen aan de rijkshuisstijl beeldrichtlijnen
Voorbeelden illustaties

Afbeelding 2: Illustratie stijlen

Klik op de plusjes voor meer uitleg.

Te gedetailleerd en onrealistisch

Illustraties dienen realistisch te zijn en horen niet te veel details te bevatten. Daarom geen kinderachtige tekeningen zoals dieren met kleren aan of kleurboek tekeningen.

Te gedetailleerd

Indien een illustratie bijna fotografisch is, is het raadzaam foto's te gebruiken.

Te cartoonesk

Illustraties moeten realistisch zijn, dus geen cartoons, geen vormelementen zonder duidelijke inhoud of elementen die te kunstzinnig zijn.

Te abstract

Dus geen silhouetten, gestileerde illustraties of transparantie in tekeningen.

Technische illustraties

Technische illustraties (zoals infographics of grafieken) zijn altijd eenvoudig en to-the-point. Het aantal toegepaste kleuren is beperkt. Kleuren zijn functioneel. Er is zo min mogelijk variatie in lijndikte.

Pictogrammen

Soms zijn pictogrammen nodig om iets (extra) te verduidelijken. Pictogrammen zijn altijd eenvoudig en ingetogen van karakter. Pictogrammen staan nooit op zichzelf. Ze vormen meestal een onderdeel van of toevoeging op de bewegwijzering of infographics. Of worden gebruikt als een icoon op websites.

Foto impressies

Soms is het nodig om toekomstige situaties te schetsen, bijvoorbeeld bij grote weg- of waterbouwprojecten. De schetsen zijn dan zo realistisch mogelijk.

Een foto van een brug die er realistisch uit ziet.
Foto impressie

Overige illustraties

In uitingen van de Rijksoverheid passen geen cartoons of stripfiguren. Deze geven geen geloofwaardig beeld wat de beeldrichtlijnen wel voorschrijven. Personages of objecten in een illustratie worden gestileerd getoond, maar wel zo menselijk, volwassen en/of realistisch mogelijk.