Inloggen Account aanvragen

Affiches

De Rijksoverheid gebruikt posters en campagneposters om de bekendheid rond een thema of issue te vergroten.

Vlakverdeling

Je bent vrij in het kiezen van de vlakverdeling op een poster (vol vlak, horizontale of verticale verdeling). Het vlak kun je vrij invullen met typografie. Maar de marge met de breedte van het beeldmerk moet vrij zijn van typografie.

Logo

Het logo is 100% op A4 en A3. Dat betekent dat het logo met de gereserveerde ruimte (boundingbox) 150mm x 65 mm is. Het beeldmerk is dan 39 x 13 mm.

Plekkenplan

Bij de opmaak van een affiche gebruik je een vast plekkenplan.

Verplichte elementen zijn:

  • logo afzender;
  • titel.

Facultatieve elementen zijn:

  • kleur/fotografie;
  • subtitel;
  • tekst;
  • informatiekanaal.

Toegankelijkheid

Alle Indesign-templates voor affiches voldoen aan de meest recente eisen voor toegankelijkheid:

  • Alineastijlen zijn voorzien van exportlabels (tags)

Aan de naam van een alineastijl is te zien welke tag die heeft. Zo’n tag zorgt ervoor dat de tekst gecodeerd wordt. En die codering is weer belangrijk voor hulpmiddelen zoals screenreaders en voorleesapparaten. Op deze manier kunnen mensen met een visuele beperking de tekst ook lezen.

Ga je aan de slag met alineastijlen, dan hebben die dus al een tag. Daar hoef je niet zelf voor te zorgen. Check wel altijd of de koppenstructuur de juiste volgorde heeft: het document moet beginnen met een H1 (titel), daarna een H2 (paragraafkop), enzovoort.

  • Kleurvlakken kunnen op ‘ARTEFACT’ gezet worden

Dankzij de functie ARTEFACT worden kleurvlakken en afbeeldingen die geen informatie bevatten, overgeslagen door de voorleeshulpmiddelen. Dat scheelt tijd tijdens het voorlezen.

Alle bestaande kleurvlakken in de template staan op ARTEFACT. Maar voeg je een nieuw kleurvlak toe? Dan moet je deze nog wel even op ARTEFACT zetten.

  • Logovlakken zijn voorzien van ‘ALT-tekst’.

Afbeeldingen en logo’s met belangrijke informatieve waarde hebben een ‘ALT-tekst’. Een ALT-tekst is een korte duidelijke omschrijving van wat er op de afbeelding te zien is, en wordt voorgelezen door voorleeshulpmiddelen. Zo krijgen mensen met een visuele beperking een idee van wat er op de afbeelding te zien is.

Standaard hebben de logovlakken een voorbeeld-ALT-tekst. Nadat je het juiste logo hebt geplaatst, moet je de tekst nog wel aanpassen met de juiste beschrijving.

Als je de koppenstructuur gecheckt hebt, de kleurvlakken waar nodig op ARTEFACT hebt gezet en de logovlakken hebt voorzien van de juiste ALT-tekst, dan voeg je de opmaak toe aan het menu ‘artikelen’ in Indesign. Zorg dat je in dit menu ook de optie ‘gebruiken voor labelvolgorde in gelabelde PDF’s’ aanvinkt.

Vervolgens exporteer je het Indesigndocument naar een PDF. Voer in Acrobat de toegankelijkheidscontrole uit. Eventuele foutmeldingen die hier uitkomen, los je op in Indesign of, als het niet anders kan, in Acrobat zelf.

Meer weten? Zie https://www.digitoegankelijk.nl/uitleg-van-eisen.