Inloggen Account aanvragen

Apps

'App' is de afkorting voor mobiele applicatie. Een app is een klein programma (applicatie) speciaal ontwikkeld voor een smartphone of een tablet. Met een app kun je eenvoudig speciale functies toevoegen aan je mobiele device.

Afzenderschap bij apps

Het afzenderschap in een app wordt weergegeven door middel van het logo: beeldmerk (blauw lint) en woordmerk (organisatienaam). Het lint staat bij apps altijd bovenaan, in het midden en alleen op de launchscreen. Bij app gebruik wordt afgeweken van het standaard gebruik van het logo (beeldmerk incl. woordmerk) omdat er in de app beperkte ruimte is. De organisatienaam wordt daarom niet samen met het logo gevoerd, maar het afzenderschap komt op één of beide onderstaande opties terug: 

  • De organisatienaam is opgenomen in de launchscreen, tijdens het opstarten van de app;
  • De organisatienaam is verwerkt in de titel die is opgenomen in de launchscreen.

Verder gelden de volgende regels:

  • De standaard basismaat van het logo wordt bepaald door het beeldmerk (lint) 44px breed x 77px hoog (1 3/4 vierkant). Op kleinere schermen wordt het beeldmerk 44px breed x 66px hoog (1 1/2 vierkant).
  • Het beeldmerk mag op een gekleurde ondergrond of foto geplaatst worden. Het woordmerk is zwart of wit, afhankelijk van de achtergrond.
  • Verplicht is een launchscreen die 2,5 seconden in beeld blijft. Op dit launchscreen staat altijd het lint, de afzender en titel.

Algemene richtlijnen Online

Voor het toepassen van de rijkshuisstijl voor apps volg je de algemene richtlijnen voor online en de verplichte basiselementen van de huisstijl die daarbij horen. Ook is er een stijlgids beschikbaar.

Onderaan deze pagina kun je bestanden downloaden voor het maken van app- en social media iconen.

Publicatie

Sinds 1 januari 2022 heeft DICTU het beheer van het Rijksoverheid mobile app account van Dienst Publiek en Communicatie (DPC) overgenomen. Neem voor meer informatie contact op via rijksoverheidsapp@dictu.nl.