Inloggen Account aanvragen

AV-middelen

Video’s, waaronder ‘live action’ en animaties, zijn binnen de Rijksoverheid inmiddels vaak ingezette middelen. Videoproducties eindigen altijd met een aftiteling, zodat duidelijk is wie de afzender is. 

Aftiteling

In de aftiteling staat het logo midden boven. Om het logo hoort altijd voldoende ruimte vrij te zijn. Er staan dus geen inhoudelijke teksten of illustraties direct naast, door of achter het logo.

De vlakverdeling is verticaal en deelt het scherm in 2 vlakken. Daarbij is het linker vlak gekleurd of bevat een foto en het rechter vlak is wit.

Tekstelementen in de aftiteling worden als volgt geanimeerd: teksten in zowel het linker- als het rechtervlak beginnen vanuit het midden en bewegen rustig naar de zijkanten toe. Als er tekst wordt geplaatst op het linker vlak dan is aan te raden dit niet over een foto heen te plaatsen. Werkbestanden voor verschillende montagesoftware zijn te vinden in de Toolbox Rijkshuisstijl voor video.

Naamtitel

Als er in een video sprekers ‘op camera’ voorkomen, voorzie je deze altijd van een naamtitel. Het werkbestand hiervoor is te vinden in de Toolbox Video Rijkshuisstijl.

De naamtitel wordt als volgt geanimeerd: twee balken bewegen rustig uit elkaar. De bovenste balk draagt één van de communicatiekleuren, de onderste balk is wit. Beide balken hebben een lichte transparantie. De naam (in de bovenste balk) en functieomschrijving (in de onderste balk) komen met een korte ‘dissolve’ in beeld. Naam en functieomschrijving zijn voluit, dus zonder afkortingen van (voor)namen of functies, en kunnen zowel links als rechts worden uitgelijnd.

Titelkaart

Wil je in een video titels gebruiken, of wil je teksten inzetten (zoals een stelling, citaat, conclusie of vraag aan de kijker)? Dan gebruik je daarvoor de vlakverdeling van de rijkshuisstijl. Zie hiervoor het Photoshop-template in de Toolbox Video Rijkshuisstijl.

Er zijn 2 varianten: met foto en zonder foto. Op de titelkaart met foto staat de foto links en een kleurvlak of wit vlak rechts. En op de versie zonder foto staat het kleurvlak links en is het vlak rechts wit. Tekst kan alleen geplaatst worden op 1 van beide vlakken en niet op een vlak met een foto. Het werkbestand (psd) hiervoor is te vinden in de Toolbox Video Rijkshuisstijl.

Kleuren en typografie

Video’s of animaties van de Rijksoverheid zijn in full colour. Dus maak geen gebruik van duo-tone en zwart/wit videobeelden (behalve als het om archiefbeelden gaat). Gebruik voor typografie, achtergronden of animatiebeelden alleen de huisstijlkleuren van de Rijksoverheid. Voor video of animatie gelden de kleurvertalingen voor beeldschermgebruik. Gebruik de kleuren functioneel.

Voor teksten in de aftiteling, naamtitel en titelkaart gebruik je altijd de Rijksoverheid Sans. Voor overige teksten gebruik je in principe 1 van beide huisstijl fonts. De fonts zitten ook in de Toolbox Video Rijkshuisstijl.

Animaties

De Rijksoverheid communiceert helder, toegankelijk en eenduidig. Animaties van de Rijksoverheid zijn daarom:

 • Helder

  Animaties zijn niet te gedetailleerd en niet elk detail hoeft in beeld te komen. Er zijn geen onnodige vormelementen of stapelingen van elementen. En gebruik heldere huisstijlkleuren.
 • Krachtig

  De toon, beelden en sfeer van de animatie zijn in basis serieus (niet onnodig grappig). Ze zijn to-the-point en bevatten geen overbodige informatie.
 • Geloofwaardig

  Personages of objecten in een animatie mogen gestileerd worden getoond, maar wel zo menselijk en/of realistisch mogelijk (geen stripfiguren, niet cartoonesk). Zorg bij gebruik van personages voor een goede afspiegeling van de Nederlandse samenleving.
Illustraties die voldoen aan de rijkshuisstijl beeldrichtlijnen
Voorbeelden illustaties

Gebruik bij animatie zoveel mogelijk een pictografische stijl en rechte vormen. Zet, indien mogelijk, de iconenset van de rijkshuisstijl in.

Fragment van een animatievideo die voldoet aan de rijkshuisstijl.

Dit voorbeeld laat een animatie zien die voldoet aan de richtlijnen van de rijkshuisstijl voor wat betreft de gebruikte animatiestijl. Het voorbeeld biedt inzicht in de toepassing van deze richtlijnen. Het gaat bij dit voorbeeld daarom niet om de inhoud van de animatie maar puur om de getekende vorm. Daarom is bij deze video geen ondertiteling of uitgeschreven tekst toegevoegd. 

Toolbox

Voor aftiteling, naamtitels en titelkaarten is er een Toolbox Rijkshuisstijl voor video beschikbaar. Hierin vind je werkbestanden en een instructie voor AV-professionals. Maar ook verder uitgewerkte richtlijnen. De Toolbox Video Rijkshuisstijl is beschikbaar voor verschillende videomontagepakketten:

 • Adobe Premiere CC 2015.2 of hoger
 • Adobe After Effects CC 2015.2 of hoger
 • Final Cut Pro X 10.2.3 of hoger

De Toolbox Video Rijkhuisstijl wordt op dit moment bijgewerkt en gemoderniseerd. De bestaande toolbox is nog beschikbaar en kan worden opgevraagd bij beheerrijkshuisstijl@minaz.nl