Inloggen Account aanvragen

Bedrijfskleding

Het kledingpakket van de Rijksoverheid is heel breed door de verschillende kledinglijnen van alle departementen. Voor kleding is dus niet 1 standaard oplossing. Wel onderscheiden we 3 verschillende categorieën: representatieve kleding, werk- en veiligheidskleding en sportkleding.

Foto van verschillende typen dienstkleding van de Belastingdienst.

Afzenderstructuur op kleding

Als je de kleindochter noemt op kleding, hoef je de dochter (het ministerie) niet te noemen. Daardoor kun je het woordmerk groter en beter zichtbaar op de kleding plaatsen. Er zijn geen vaste regels voor de maat, maar zorg wel voor goede leesbaarheid.

Plaatsing logo op kleding

Het logo bestaat uit een beeldmerk en woordmerk. Je mag eventueel ook alleen het woordmerk plaatsen. Plaats je wel het beeldmerk, doe dit dan op een plek in het midden. Bijvoorbeeld ten opzichte van een borstzak of coupenaad. En zorg voor een aflopende positie, zoals op het midden van een opgenaaide zak.

Op de voorkant van bovenkleding plaats je het woordmerk aan de linkerzijde. Op de achterkant staat het woordmerk in het midden. Op rokken en broeken staat het woordmerk alleen rechts op de achterzijde.

Voorbeelden van bedrijfskleding met woordmerk en beeldmerk. Het beeldmerk staat op borsthoogte. het woordmerk kan op de voorkant maar ook op de achterkant van het kledingstuk staan.
Bedrijfskleding: woordmerk en beeldmerk

Badge

Kan het logo niet op het kledingstuk worden geprint, geborduurd of geweven? Dan kun je ook gebruik maken van een badge of speld. De badge bevat altijd een compleet logo (beeld- en woordmerk) en zit op bovenkleding altijd op borsthoogte. Op rok en broek zit de badge ter hoogte van de achterzakken. Het formaat van het logo op de badge mag niet kleiner zijn dan 70%.

Afbeelding van een badge op kleding volgens de rijkshuisstijl.
Beeld: ©Rijksoverheid
Badge op kleding