Inloggen Account aanvragen

Representatieve kleding

Representatieve kleding heeft een chique en zakelijk karakter. Daarom is het aantal te gebruiken kleuren beperkt tot blauw, zwart en gradaties daarvan.

Kleur logo

Het beeldmerk is blauw. Kies tussen het woordmerk en drager het grootst mogelijke contrast. Je kunt kiezen uit wit, zwart of kleurcombinaties.

Woordmerk en beeldmerk

Plaats het woordmerk zowel op de voorzijde van de boven- en onderkleding als op de achterzijde. Het beeldmerk komt alleen terug op de bovenkleding en eventueel op de epauletten. Op het colbert kan je in plaats van een geweven beeldmerk een speld plaatsen.

Afbeelding van kleding waar volgens de rijkshuisstijl een woordmerk en een beeldmerk op staan.
Woordmerk en beeldmerk op kleding

Stropdassen en shawls

Gebruik voor stropdassen en shawls alleen het blauwe kleurenpalet. Normaal gesproken moeten logokenmerken een oppervlakte hebben van minstens 70 cm². Maar op stropdassen en shawls gaat dat niet. Bovendien mag je het beeldmerk niet herhalen op kledingstukken. Wat je wel kan doen, is een typografische oplossing gebruiken (bijvoorbeeld de organisatienaam herhalen). Doe dit in de Rijksoverheid Serif en altijd in een hoek van 45 graden. Zorg ook voor voldoende contrast in de kleuren voor de leesbaarheid van de tekst.

Afbeelding van een aantal stropdassen die volgens de rijkshuisstijl zijn. De stropdassen zijn donkerblauw en bevatten het rijkslogo.
Stropdassen in rijkshuisstijl

Epauletten

Een epaulet is een herkenningsteken op beide schouders van een jas of overhemd. Epauletten tonen van welke rang of dienst iemand is. De kleur van het beeldmerk is blauw. Staat er geen rangaanduiding op de epaulet? Dan plaats je het beeldmerk op 1/2 van het vlak. Maak je wel gebruik van een rangaanduiding, plaats dan het beeldmerk op 1/3.

Afbeelding van epauletten in rijkshuisstijl en de plek waar deze op het uniform horen te zitten.
Beeld: ©Rijksoverheid
Epauletten rijkshuisstijl