Inloggen Account aanvragen

Bewegwijzering

Komt een bezoeker aan bij een gebouw, dan beschouw je het traject dat hij aflegt als één geheel. Dus van aankomst bij de ingang tot en met de toegang naar de kamer van de gesprekspartner. Bewegwijzering is daarom van groot belang. Deze bestaat uit bewegwijzering binnen en bewegwijzering buiten. 

Kleur en materiaal

Gebruik waar mogelijk aluminium voor de bewegwijzering. Het kleurpalet voor de bewegwijzering bestaat uit 4 kleuren: donkerblauw (PMS 2965), zwart, wit en grijs (de aluminium ondergrond). De buitenbewegwijzering is herkenbaar aan de combinatie van donkerblauw met aluminiumkleurig. De binnenbewegwijzering is op een aluminiumkleurige achtergrond.

Typografie

Het basisstramien van de borden is vastgelegd in de typogrammen in de Indesign-werkdocumenten. Er zijn 4 standaard corpsgrootten, afwijken mag als dit de leesbaarheid vergroot:

 • 164 pt: leesbaar vanaf 10 meter

  Toe te passen op zuilen van 100 cm breed en liggende verwijsborden. De marge is 10 cm.
 • 140 pt: leesbaar vanaf 6 meter

  Toe te passen op zuilen van 85 cm breed, verwijsborden van 70 cm breed en op liggende verwijsborden. De marge is 8,5 cm.
 • 100 pt: leesbaar vanaf 4 meter

  Toe te passen op verwijsborden vanaf 50 cm breed. De marge is 4 cm.
 • 80 pt: leesbaar vanaf 2 meter

  Toe te passen op verwijsborden tot 40 cm breed. De marge is 4 cm.

Net als voor woordmerken gebruiken we standaard de Rijksoverheid Serif Regular voor de afzenders op een bord. Voor overige teksten gebruik je de Rijksoverheid Sans.

Pijlen en pictogrammen

Bij bewegwijzering zijn pictogrammen en pijlen gebruikelijk. De meest voorkomende zijn te vinden in de basissets voor binnen- en buitenbewegwijzering.

Deze afbeelding laat zien hoe de pijlen op bewegwijzering volgens de rijkshuisstijl er uit moet zien.
Pijlen voor bewegwijzering
Pictogrammen voor bewegwijzering

Afmeting pictogram

De breedte van het pictogram is altijd de helft van het corps van de typogrammen in millimeters. Alle informatie staat binnen één tekstvlak.

Afbeelding van hoe de pijlen en pictogrammen op bewegwijzering volgens de rijkshuisstijl moeten worden toegepast.
Bewegwijzering: toepassing pijlen en pictogrammen