Inloggen Account aanvragen

Bewegwijzering binnen

Binnen gebouwen kan bewegwijzering bestaan uit verwijszuilen, verwijsborden, bestemmingsborden en kamerborden.

Verwijszuilen

De verwijszuil geeft per etage, zone of gebied een overzicht van afdelingen, diensten en belangrijke bestemmingen. De hele zuil bestaat uit één aluminium oppervlakte. Er zijn 2 standaardformaten:

 • 70 x 200 cm
 • 55 x 150 cm

De keuze hangt af van functie en omgeving.

Afbeelding van verwijszuilen voor gebruik in gebouwen die volgens de rijkshuisstijl zijn vormgegeven.

Verwijszuilen

Verwijsborden

Verwijsborden wijzen de weg naar vaste bestemmingen, zoals vergaderzalen, liften, toiletten en kamers. Ze hangen aan de muur op 200 cm hoogte. Een verwijsbord bestaat uit een informatieveld met een aluminium rand van 2,5 cm.

Hangende verwijsborden

De hangende verwijsborden vind je aan het begin van een gang of kruising. De onderkant is 220 cm hoog. Ze zijn 80 cm breed en de lengte hangt af van het aantal verwijzingen. Hangende verwijsborden kunnen pictogrammen  bevatten. De letters zijn zwart en de corpsgrootte is 164 pt.

Moeten er meer verwijzingen op één bord komen en past dat niet binnen de standaard formaten? Hang er dan een extra bord naast.

Bestemmingsborden

Bestemmingsborden zijn het eindpunt van bewegwijzering. Ze wijzen locaties aan, zoals etages, toiletten, liften of de receptie. De afmeting verschilt per bestemming. Meestal hangen ze op 160 cm hoogte. Behalve als ze haaks op de muur zitten, dan zijn ze 220 cm hoog.

Veel voorkomende bestemmingsborden zijn:

 • technisch nummer bord

  Bijvoorbeeld voor bezemkasten, leidingschachten of zolderruimten. Het standaardformaat is 5 x 2 cm. 
 • algemeen bestemmingsbord

  Bijvoorbeeld voor toiletten, garderobe, telefoon of douche. Staat er alleen een pictogram op, dan zijn ze vierkant. Staat er ook tekst op, dan zijn ze rechthoekig. 
 • zaalaanduiding

  De standaard afmeting is 25 x 5 cm, maar ze kunnen breder zijn. Er staan 2 spaties tussen het kamernummer en de naam.
 • etage-aanduiding

  De standaard afmeting is 40 x 40 cm.
 • gebodsbord en waarschuwingsbord

  Hierop staan verboden of geboden zaken. Bijvoorbeeld ‘niet roken’ of ‘geen toegang’. De standaardafmeting van het bord is 25 x 5 cm. 
 • deurinstructie

  Deurinstructies laten zien hoe je deuren bedient. Zoals 'duwen' of 'schuiven'. De standaardafmeting is 15 x 5 cm.
Voorbeeld van bestemmingsborden voor toiletten, verboden te roken, kamernummer en etage aanduiding.

Bestemmingsborden

Kamerborden

De hoogte van kamerborden is meestal 1,60 meter. Er zijn verschillende formaten: één speciaal formaat en 2 DIN-formaten. Hiervoor zijn Indesign templates beschikbaar met alle nodige opmaakinstructies (zoals stramien, grid en typogrammen).

Digitale bewegwijzering: narrowcasting

Narrowcasting is actuele informatie aan een kleine groep. Dit gaat via digitale schermen. Het kan gaan om bewegwijzering, maar bijvoorbeeld ook om voorlichting. Of een mix daarvan. Daarom is er niet één standaard programma. Er zijn geen richtlijnen voor narrowcasting. Maar de algemene regels uit de rijkshuisstijl gelden wel. Zoals regels voor kleurgebruik, typografie, vlakverdeling en beeldgebruik. Veel organisaties maken gebruik van een opzet die het midden houdt tussen een website en een presentatie.

Een voorbeeld van narrowcasting bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Voorbeeld van narrowcasting

Pijlen en pictogrammen bewegwijzering binnen

Bij bewegwijzering zijn pictogrammen en pijlen gebruikelijk. Deze afbeelding vertoont de pijlen en pictogrammen die te vinden zijn in de basissets voor bewegwijzering binnen.

Pijlen en pictogrammen interieur