Inloggen Account aanvragen

Correspondentie

De correspondentieset van de Rijksoverheid bestaat uit gedrukte enveloppen, brieven, visitekaartjes en (interne) documenten die je vanuit kantoorautomatisering kunt maken.

Voorbeeld van de standaard rijkshuisstijl op gedrukte enveloppen, brieven, visitekaartjes en (interne) documenten.
Beeld: ©Rijksoverheid
De standaard rijkshuisstijl op opgedrukte enveloppen, brieven, visitekaartjes en (interne) documenten

Adressticker

De adressticker bevat een voorgedrukt beeldmerk. De overige onderdelen worden geprint. (Retouradres, adres en optioneel een 'Port betaald'- vermelding.) Alle onderdelen hebben een vaste plek.

Voorbeeld van de adressticker op gedrukte enveloppen, brieven, visitekaartjes en (interne) documenten. De adressticker bevat een voorgedrukt beeldmerk.
Beeld: ©Rijksoverheid
Adressticker

Briefpapier

Het briefpapier bevat een voorgedrukt beeldmerk. De standaard beschikbare sjablonen bepalen de lay-out van de brief. Alle inhoud en overige onderdelen worden in zwart geprint.

Blauwe brief

Een blauwe brief (Amice-brief) maakt geen deel uit van de rijkshuisstijl. Zo’n blauwe brief is voor onderlinge correspondentie tussen de minister-president, ministers, staatssecretarissen, secretarissen-generaal en andere topfunctionarissen. De inhoud mag niet bekend worden gemaakt. En de brieven worden alleen per interne post verzonden (nooit via externe postbedrijven).

Dit voorbeeld laat de plaatsing zien van het rijkslogo op briefpapier.
Beeld: ©Rijksoverheid
Voorbeeld plaatsing rijkslogo
Dit voorbeeld laat een voorbeeldbrief zien met rijkslogo.
Beeld: ©Rijksoverheid
Voorbeeldbrief

Enveloppen

Enveloppen zijn er in verschillende soorten en maten, met en zonder venster. De keuze voor het juiste formaat is afhankelijk van wat en hoe je iets wilt verzenden. Enveloppen van de Rijksoverheid hebben een binnendruk. Het 'Port betaald'-logo is optioneel.

Voorbeeld van enveloppen met rijkslogo. De afmeting van het venster op een envelop is 45 x 110 mm. De afstand tot de linkerzijkant is 20 mm. De afstand tot de bovenkant is 57 mm.
Beeld: ©Rijksoverheid
De afmeting van het venster op een envelop is 45 x 110 mm. De afstand tot de linkerzijkant is 20 mm. De afstand tot de bovenkant is 57 mm.

Visitekaartje

Met een visitekaartje geef je naast je contactgegevens ook een eerste indruk af.  Er geldt een vaste volgorde voor de soort gegevens die erop moeten. Visitekaartjes zijn altijd enkelzijdig bedrukt, tenzij het gaat om een gecombineerde Nederlandse en Engelse versie,  Ze bevatten geen privé-gegevens en mogen nooit andere (extra) logo's bevatten.

Voorbeeld van een visitekaartje in de rijkshuisstijl.
Beeld: ©Rijksoverheid
Voorbeeld visitekaartje

Kantoorautomatisering

Voor herkenbare en eenduidige communicatie maakt de Rijksoverheid gebruik van Word-sjablonen. Naast deze Word-sjablonen zijn er ook ODF-sjablonen. Ook maken veel rijksoverheidsorganisaties gebruik van de documentengenerator (DocGen). Alle sjablonen zijn gebaseerd op 1 basismodel.

Rapporten

Rapporten kunnen door iedereen worden opgemaakt met het Word-sjabloon dat vanuit kantoorautomatisering beschikbaar is. Voor de professionele opmaak van de inhoud van een rapport in rijkshuisstijltypografie, kan er gebruik gemaakt worden van een Indesign werkbestand. Bestanden voor bijbehorende rapportomslagen zijn te vinden bij Organisatiedrukwerk.

Van de volgende onderdelen zijn er voorbeelden en sjablonen beschikbaar:

Rubricering

Soms moet je extra rubriceringsinformatie in documenten opnemen. Bijvoorbeeld rubriceringsniveau (mate van vertrouwelijkheid), rubriceringsduur en een volgnummer. Past deze informatie niet meer op de vaste rubriceringspositie onderaan de pagina? Wijk dan uit naar het referentieveld.