Inloggen Account aanvragen

Dvd en cd

Je kunt het ontwerp van een dvd direct op het schijfje drukken. Maar je kunt ook een label printen of drukken. Bij dvd’s hoort een verpakking. Dit kan een plastic hoesje (jewelcase) of een kartonnen hoesje (sleeve) zijn.

Vlakverdeling

Een dvd heeft bij voorkeur een horizontale vlakverdeling. De vormgeving van het hoesje heeft een verticale vlakverdeling. Een kleurvlak plaats je altijd op de helft van het vlak, in combinatie met wit. Ook fotografie staat op de helft van het vlak. In combinatie met wit of de kleuren uit het kleurpalet.

Productiemogelijkheden

Het ontwerp kan direct op de dvd gedrukt worden. Maar je kunt ook een label printen of drukken. Bepaal aan de hand van oplage en doel welke productietechniek het beste past.

Afzender op cd/dvd

De beschikbare ruimte is beperkt. Daarom plaats je de naam van de afzender in het midden onder de titel, in de Rijksoverheid Serif.

Het logo plaats je op 1/4 van het vlak. Kleurvlak of fotografie plaats je op 1/2 van het vlak (boven of onder). Er is altijd één witregel tussen de kop en de overige informatie.

Jewelcase en inlay

De jewelcase en inlay heeft een verticale vlakverdeling. Is de inhoudsopgave uitgebreid? Dan kun je daar ruimte voor maken door fotografie of kleur van de inlay te verwijderen. En aan de rechterzijde een tweede tekstkolom te plaatsen.

Rugelement

Het rugelement is afgeleid van het logo en staat in het midden op de rug. Het rugelement is altijd dezelfde kleur blauw als het logo op de voorzijde. Het is even hoog als het logo op de voorzijde breed is. Is de titel van een uitgave te lang? Dan mag je het rugelement weglaten. Zodat je de volle lengte van de rug kunt benutten.

Sleeve

De kartonnen sleeve is een goed alternatief voor de jewelcase. Het formaat van de sleeve komt overeen met dat van de inlay.