Inloggen Account aanvragen

Logo en striping voertuigen

Voertuigen van de Rijksoverheid kunnen een beeldmerk, woordmerk en striping bevatten. Optionele elementen zijn telefoonnummer, webadres en daknummer.

Plaatsing beeldmerk en woordmerk

Op voertuigen uit categorie 1 tot en met 4 staat het logo. Beeldmerk en woordmerk staan los van elkaar. Het beeldmerk staat op het voorportier, in het midden onder het raam. Het woordmerk staat op het achterportier (of de ruimte achter het voorportier). Beeldmerk en woordmerk hebben een visuele koppeling door een denkbeeldige horizontale lijn. Is dit niet mogelijk? Zorg dan dat er minimaal 5 centimeter (cm) witruimte vrij is om het woordmerk heen.

Voorbeeld van plaatsing beeldmerk en woordmerk op voertuig van de Rijksoverheid. Beeldmerk en woordmerk staan los van elkaar.
Beeld: ©Rijksoverheid
Voorbeeld plaatsing beeldmerk en woordmerk

Afmeting beeldmerk en woordmerk

De afmeting van het beeldmerk is altijd 23 cm x 11,5 cm. Voor het woordmerk zijn 2 standaard groottes:

 • vergrotingspercentage 1200% voor lange regel en meer regels;
 • vergrotingspercentage 2000% voor korte regel.

Vanaf de striping tot het woordmerk moet een witruimte van minimaal 5 cm zitten. Zorg ook voor een minimale witruimte van 5 cm rondom naden en bezinedop. Let bij bepalen van de grootte ook op de samenhang met andere voertuigen in het wagenpark.

De beschikbare ruimte voor het woordbeeld is bij sommige voertuigen veel groter. Je mag dan het woordmerk vergroten. Houd tussen het optische vlak en het woordmerk minimaal 2 keer de breedte van het beeldmerk vrij. Dus 2 keer 11,5 cm.

Voorbeeld afmeting van woordmerk op voertuigen van de Rijksoverheid.
Beeld: ©Rijksoverheid
Voorbeeld afmeting woordmerk

Maatvoering striping

Striping op voertuigen meet je per auto in. De lengte van het voertuig bepaalt de maximale lengte en hoogte van de striping. Op personenwagens pas je de striping anders toe dan op utilitaire voertuigen (zoals busjes).

Striping bestaat uit een afwisseling van gekleurde en reflecterende banen. Is reflecterende striping niet nodig? Dan plak je op die plaatsen geen folie. Het materiaal en de kleur van de gekleurde striping hangt af van de categorie voertuig.

De breedtemaat is 17,5 cm voor de reflecterende striping en 20,5 cm voor de gekleurde striping. De hellingshoek van de striping is 58 graden ten opzichte van de deurdorpel.

Afbeelding met vorm en maten van striping op de zijkant van voertuigen.
Vorm en maten van striping op de zijkant van voertuigen

De striping op de motorkap heeft dezelfde breedtematen als de striping op de zijkant: 17,5 cm voor de reflecterende striping en 20,5 cm voor de gekleurde striping. Hetzelfde geldt voor de striping op de achterkant van het voertuig.

De minimale hoogte van de striping op de achterkant is 23,5 cm. De maximale hoogte is 45 cm. De hoogte hangt af van het voertuig en de ruimte waar de striping het best tot zijn recht komt.

Afbeelding van de vorm en maten van striping op de motorkap en de achterkant van een voertuig.
Vorm en maten van striping op de motorkap (links) en de achterkant (rechts)

Positionering striping

Striping op de motorkap begint bij de punt van de driehoek die je centraal op de motorkap plaatst. Van hieruit bepaal je hoe hoog je de striping kunt plakken. 

Het startpunt van de striping aan de zijkant is in de hoek rechtsonder van het portier. De dorpel aan de onderkant heeft geen striping. De stootrand is leidend voor de witruimte middenin de striping.

Striping bestaat uit hele banen. Snijd striping dus nooit bij het achterlicht af.

Voorbeeld van reflecterende striping op een voertuig van de Rijksoverheid.
Beeld: ©Rijksoverheid
Striping aan de zijkant begint in de hoek rechtsonder het voorportier

Contourmarkering striping

Voertuigen in categorie 1 en 2 kunnen een reflecterende contourmarkering gebruiken om beter zichtbaar te zijn. Dit zijn ronde stippen met een diameter van 3 cm in hetzelfde materiaal als de striping. De ruimte tussen de stippen is 20 cm. De contourmarkering staat alleen op de zijkanten en de achterzijde.

Voorbeeld van voertuigen in categorie 1 en 2 met reflecterende contourmarkering.
Beeld: ©Rijksoverheid
Voorbeeld reflecterende countourmarkering

Woordmerk op motorkap

Voor een betere herkenning op de weg kan het woordmerk in spiegelschrift op de motorkap komen te staan. Dit is op 23 cm hoogte, in het midden boven de striping:

 • Categorie 1

  In spiegelbeeld, reflecterend en groot formaat afzender (indien mogelijk).
 • Categorie 2

  Leesbaar, reflecterend en klein formaat.
 • Categorie 3 en 4

  Leesbaar, reflecterend en klein formaat afzender.

Daknummer en woordmerk

Gebruik voor daknummers de Rijksoverheid Sans Heading Regular. De folie is zwart en niet reflecterend. Je mag ook een woordmerk plaatsen. En eventueel ook het daknummer in tabelcijfers.

Voorbeeld van het woordmerk in spiegelschrift op de motorkap ter verbetering van de herkenning op de weg
Woordmerk in spiegelschrift op de motorkap, daknummer en woordmerk op het dak

Telefoonnummer en webadres

Gebruik voor telefoonnummer en voor webadres een corpsgrootte van 175 pt. Als dit corps te groot is, pas je het webadres aan de beschikbare ruimte aan. Vanaf de achterlampen tot het telefoonnummer en webadres moet een witruimte van minimaal 5 cm zitten.

Voorbeeld van de maatvoering op voertuigen van de Rijksoverheid. De lengte van het voertuig bepaalt de maximale afmeting van de striping.
Beeld: ©Rijksoverheid
Voertuig met striping gezien van voor, achter, opzij en bovenaf