Inloggen Account aanvragen

Vaartuigen

Schepen en andere vaartuigen van de Rijksoverheid bevatten altijd een beeldmerk, woordmerk, scheepsnaam en plaatsnaam. Optionele elementen zijn het daknummer, informatienummer en de striping.

Beeldmerk

Het beeldmerk staat gecentreerd op het midden van het stuurhuis. De hoogte van het beeldmerk is 2 keer de breedte (dus 2:1). De grootte is afhankelijk van de beschikbare ruimte op het stuurhuis. De hoogte van komt overeen met 2/3 van het vlak.

Woordmerk

Het woordmerk staat op de zijkant van de romp van het schip, dichtbij de achtersteven. De grootte van het woordmerk hangt af van de grootte van het vaartuig. Het woordmerk is altijd wit (de achtergrond is namelijk zwart). Is witte reflecterende folie niet mogelijk? Gebruik dan witte verf. Het woordmerk kan ook op de achterkant van het vaartuig staan. Ook dan hangt de grootte af van de grootte van het vaartuig.

Scheepsnaam

De naam van het schip staat altijd op de zijkanten. Dichtbij de boeg en op de achtersteven van de romp. Heeft het schip een witte boeg? Dan is de naam zwart. De naam is altijd in de Rijksoverheid Sans Heading Regular. Is de naam een afkorting in combinatie met een nummer? Werk deze dan uit in kleinkapitaal.

Informatienummer

Op elk vaartuig mag je een telefoonnummer plaatsen dat mensen kunnen bellen voor vragen. Zorg ervoor dat dit informatienummer een zichtbare ruimte op het stuurhuis krijgt. Het beeldmerk en het informatienummer zijn 2 losse elementen. Maak dus geen visuele koppeling tussen deze 2.

Voorbeeld vaartuig met informatienummer. Het nummer heeft een zichtbare ruimte op het stuurhuis
Beeld: ©Rijksoverheid
Voorbeeld van het woordmerk (helemaal links) en de scheepsnaam (helemaal rechts) op een vaartuig. Rechts onder de ramen van het stuurhuis staat een informatienummer
Voorbeeld scheepsnaam op vaartuig van de Rijksoverheid. De naam is altijd in de Rijksoverheid Sans Heading Regular.
Voorbeeld van de thuishaven (links) en de scheepsnaam (rechts) op de achterkant van een vaartuig

Vaartuigen voor hulpverlening, calamiteit en autoriteit

Alle vaartuigen van de Rijksoverheid voor hulpverlening, calamiteit en autoriteit hebben de volgende kenmerken:

  • bij voorkeur een wit stuurhuis (of geel in geval van Rijkswaterstaat);
  • zwarte romp met witte belettering;
  • beeldmerk;
  • woordmerk.

Striping op vaartuigen

Het patrouillevaartuig is het enige vaartuig van de Rijksoverheid dat striping gebruikt. Patrouillevaartuigen hebben een gele basiskleur met reflecterende en blauwe striping. De hellingshoek is 58 graden ten opzichte van een horizontale lijn op het stuurhuis. De striping begint zo ver mogelijk aan de voorkant van het stuurhuis. Zorg voor een logisch beginpunt tussen drager en striping.

Voorbeeld striping op vaartuigen van de Rijksoverheid. Ze hebben een gele basiskleur met reflecterende en blauwe striping.
Beeld: ©Rijksoverheid
Voorbeeld van striping voor vaartuigen

Daknummer

Er zijn internationale afspraken voor 'roepletters'. Deze staan op het dak van het stuurhuis in een speciale belettering. De beschikbare ruimte op het stuurhuisdak bepaalt het maximale formaat van de belettering. De letters op het dak moeten minimaal 30 centimeter hoog zijn. De letter- en cijfervormen bestaan helemaal uit rechte lijnstukken.

Voorbeeld van een daknummer op vaartuigen van de Rijksoverheid
Voorbeeld van een daknummer voor vaartuigen

Plaatsing woordmerken bij samenwerkingsverbanden binnen de Rijksoverheid

Rijksoverheidorganisaties maken steeds meer gezamenlijk gebruik van middelen. Zodra meerdere rijksoverheidsorganisaties (gelijkertijd) gebruik maken van eenzelfde vaartuig, dienen deze organisaties wel herkenbaar en zichtbaar te zijn.

De eigenaar staat altijd vermeld op de romp van het vaartuig. Bij samenwerkingsverbanden door meerdere rijksoverheidsorganisaties wordt de eigenaarsnaam ‘Rijksrederij’ gevoerd op de rompen van die schepen. Het woordmerk ‘Rijkswaterstaat’ – waar officieel de Rijksrederij is ondergebracht – komt daarmee te vervallen en voorkomt mogelijke verwarring met de naamgeving van de opvarende organisatie(s).

De woordmerken van de opvarende organisatie(s) dienen optimaal herkenbaar op een beschikbare witte ondergrond te worden weergegeven. Omdat het woordmerk groot kenbaar gemaakt moet worden, mag je het woordmerk loskoppelen van het lint.

Zodra er twee rijksoverheidsorganisaties samengaan werken en een van die organisaties voert het oranje beeldmerk van Defensie en de andere organisatie voert het blauwe (standaard) beeldmerk van de rijksoverheid, dan komt het oranje beeldmerk van Defensie te vervallen en is het blauwe beeldmerk leidend.

Plaatsing woordmerken bij samenwerkingsverbanden binnen de Rijksoverheid.
Beeld: ©Rijksoverheid
Plaatsing woordmerken bij samenwerkingsverbanden binnen de Rijksoverheid