Inloggen Account aanvragen

Waardekenmerk

Er is een speciaal waardekenmerk om een eenduidig herkennings- of echtheidskenmerk toe te voegen aan waardedocumenten. 

Techniek

Het waardekenmerk moet met zoveel mogelijk veredelingstechnieken toegepast zijn. Denk aan technieken als präg, watermerk, hologram of  UV-oplichtende tekst. Bepaal van tevoren waarvoor het kenmerk vooral is. Namaak/kopieerbaarheid tegengaan? Of gewicht of waarde toekennen? Want dat bepaalt de keuze van veredelingstoepassing. Laat je hierover adviseren door de producent van het waardedocument.

De waardekenmerken worden alleen op aanvraag gemaakt. Neem hiervoor contact op met de huisstijlcoördinator.

Afspraak is dat het kenmerk altijd bestaat uit:
Rijksoverheid in een sequentie, ministerienaam, kleindochternaam. Bij kleindochters is de ministerienaam facultatief (in overleg met het ministerie). Andere benamingen (van directies, regelingen of producten) zijn niet toegestaan.

Waardekenmerken kunnen in het Nederlands, Engels of Nederlands/Engels vervaardigd worden. Een en ander is uiteraard afhankelijk van de lengte van namen.

Voorbeeld van een waardekenmerk van het ministerie van Infrastructuur en Milieu
Waardekenmerk

Plaats waardekenmerk

Neem in briefpapiertoepassingen het waardekenmerk onderin het kenmerkenveld op. Het waardekenmerk staat altijd vrij van andere kenmerken. 

Afbeelding van een brief waar een waardekenmerk op staat. Het waardekenmerk staat rechts onderin. Verder is de brief volgens de algemene rijkshuisstijl richtlijnen opgemaakt.
Beeld: ©Rijksoverheid
Plaats waardekenmerk