Inloggen Account aanvragen

Kleurgebruik Belastingdienst

Per onderdeel heeft de Belastingdienst een kleur gekozen uit het kleurenpalet van de rijkshuisstijl. Rijksoverheid lichtblauw is de hoofdkleur voor de huisstijl en corporate uitingen van de Belastingdienst.

De dienstonderdelen hebben voor specifieke toepassingen de volgende huisstijlkleuren:

  • FIOD en Caribisch Nederland: lichtblauw (net zoals de Belastingdienst)
  • Douane: mintgroen
  • Toeslagen: rood

Deze communicatiekleuren gelden voor interne en externe (digitale)middelen.

Kleuren Belastingdienst: FIOD en Belastingdienst zijn lichtblauw, Douane is mintgroen en Toeslagen is rood.

Kleuren Belastingdienst

Accentkleur van de Belastingdienst

De accentkleur van de Belastingdienst, Douane, FIOD, Caribisch Nederland en Toeslagen is geel. Deze kleur gebruik je als accentkleur, bijvoorbeeld voor:

  • de pay-off
  • highlights op een donkere achtergrond of achtergrondtint in tabellen

Ondersteunende kleuren

Secundaire steunkleuren onderscheiden verschillende rubrieken of domeinen van elkaar. Gebruik deze kleuren daarom bijvoorbeeld:

  • voor titels
  • als steunkleur
  • als accentkleur
  • pay-off Rijksoverheid-geel

De secundaire steunkleuren kunnen goed toegepast worden om verschillende functies, zoals Help, Zoek, Index van elkaar en van de content te onderscheiden. Ook kunnen ze verschillende (sub)domeinen in een website of verschillende rubrieken in een invulscherm onderscheiden. Zorg er wel voor, dat deze kleuren nooit de basiskleurstelling van de Belastingdienst overheersen.

Geen kleurpercentages

De kleuren worden niet in percentages toegepast met uitzonderingen van kleurgebruik in grafieken en tabellen. Ook teksten in tintpercentage zijn niet toegestaan. Je gebruikt naast deze kleuren ook nog het wit van het papier, voor grote vlakken of typografie. Dit geeft een frisse uitstraling en zorgt ervoor dat de andere kleuren beter tot hun recht komen.

Gebruik van 2 kleuren

Om budgettaire of communicatieve redenen kun je kiezen voor maximaal 2 kleuren: hoofdkleur/zwart of zwart/wit. Maak je een huisstijluiting met de hoofdkleur en zwart? Dan mag zwart uitsluitend voor tekst worden gebruikt. Maak je een huisstijluiting uitsluitend in zwart/wit dan zijn er 6 grijstinten beschikbaar oplopend in stappen van 20 tot 100 % zwart.

Kleuren uniform, voer- en vaartuigen van de Douane

De donkergroene kleur die toegepast wordt op uniformen en voer- en vaartuigen voor de Douane blijft gehandhaafd.