Inloggen Account aanvragen

Taal- en Tekstafspraken Belastingdienst

In dit document staan alle tekstregels die er gelden bij de Belastingdienst. We hebben hier zoveel mogelijk informatie weggelaten die ook gewoon in de Woordenlijst Nederlandse Taal of Renkema's Schrijfwijzer staat. Samen met deze naslagwerken vormt dit document de leidraad voor de teksten van de Belastingdienst.

Formulering nationaliteiten en landen

Landenlijst

Binnen de Belastingdienst werken collega's van allerlei dienstonderdelen met verschillende landenlijsten, als zij willen weten hoe je de naam van een land of de nationaliteit van een persoon schrijft en welke code daarbij hoort. Dat geeft nog wel eens problemen, omdat elke lijst weer andere naamsaanduidingen van landen en diverse codesystemen heeft. Eenduidigheid is daardoor soms ver te zoeken.

Om ook in deze situatie te zorgen voor eenduidigheid hebben medewerkers van IMB, Easytax en het Huisstijlteam Taal de koppen bij elkaar gestoken.

Het resultaat daarvan is deze landenlijst op de Huisstijlwijzer. Als bronmateriaal hebben wij gebruik gemaakt van de ISO-lijst, de Europalijst en de voorstellen op dit gebied van de Nederlandse Taalunie. In sommige gevallen was het nodig een keuze te maken voor de schrijfwijze. In die situaties hebben de taalco├Ârdinatoren van het Huisstijlteam de knoop doorgehakt.

Het Huisstijlteam zorgt voor het beheer van de lijst. Als je voorstellen hebt voor veranderingen of aanvullingen, kun je die doorgeven aan het Huisstijlteam. Wij bespreken die dan met de andere partijen en brengen je op de hoogte van het resultaat.

Meer inhoudelijke informatie vind je via onderstaande links naar de Europalijst en de ISO-lijst:

http://publications.europa.eu/code/nl/nl-5000500.htm

http://www.iso.org/iso/country_codes