Beeldgebruik Buitenlandse Zaken
Gebruik voor beeld de algemene beeldrichtlijnen van de rijkshuisstijl als basis. Daarnaast gelden onderstaande aanvullende richtlijnen.
Horizontale lijn
Zorg voor een horizontale lijn. Dit betekent niet dat je uitsluitend liggende foto’s mag gebruiken. Een staande foto met een duidelijke (denkbeeldige) horizontale uitstraling mag ook.
Geen uitgesproken perspectief
Zet het onderwerp niet in een subjectief perspectief.
Veraf, dichtbij, in lagen
Fotografeer onderwerpen zo realistisch en volledig mogelijk. Achtergronden staan in ‘lagen’ achter het onderwerp, bijvoorbeeld door te spelen met scherpte of diepte.
Heldere, contrastrijke, volle kleuren
Kleuren op foto’s zijn helder, contrastrijk en vol. Overdrijving of manipulatie is echter niet toegestaan.
Standpunt ooghoogte
Foto’s zijn realistisch en het standpunt is dus op ooghoogte van het onderwerp. Gebruik liever geen stereotype of medelijdenwekkende beelden.
Geen technische manipulatie
Manipulatie is niet toegestaan. Dus geen fish eye, soft focus, collage, kleurmanipulatie, geënsceneerde onderwerpen en situaties of anders bewerkte foto’s.
Geen zwart/wit voor drukwerk
Zwart/wit fotografie is voor drukwerk niet toegestaan.
Voorbeelden BZ technische beeldrichtlijnen
Deze fotovoorbeelden maken duidelijk hoe de fotorichtlijnen toegepast moeten worden. Het zijn niet per definitie goede of foute voorbeelden maar meer voorbeelden om de richtlijnen te verduidelijken. Klik op de afbeeldingen om deze te vergroten.
Illustraties Buitenlandse Zaken
Illustraties pas je toe volgens de algemene richtlijnen voor illustraties. Daarnaast mag je voor Buitenlandse Zaken fragmenten uit de wereldkaart toepassen op omslagen. Want Buitenlandse Zaken heeft de wereld als werkterrein. Pas de wereldkaart toe in een van de 3 kleurenpaletten (blauw, groen,rood). De posten kunnen daarnaast ook gebruik maken van het kleurenpalet oranje.

Illustraties wereldkaarten BZ