Inloggen Account aanvragen

Kleuren Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Het kleurenpalet van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland bestaat uit 6 kleuren. De hoofdkleur is Hemelblauw. De ondersteunende kleuren zijn Lichtblauw, Groen, Geel, Oranje en Rood. 

De hoofdkleur Hemelblauw sluit goed aan bij de kleurpaletten van de belangrijkste opdrachtgevende ministeries (EZ, BZ, IenM en BZK). 

Kleuren RVO: de hoofdkleur is Rijksoverheid Hemelblauw. De ondersteunende kleuren zijn Rijksoverheid Lichtblauw, Rijksoverheid  Groen, Rijksoverheid  Geel, Rijksoverheid Oranje en Rijksoverheid  Rood.
Hoofdkleur en ondersteunende kleuren RVO

De kleurverlopen uit het kleurenpalet van de rijkshuisstijl worden niet toegepast door RVO.nl.

Kleuren toepassen

Zoek een goede balans in het toepassen van kleuren, zodat je herkenbaar bent als afzender en toch verscheidenheid laat zien. Zo moet de hoofdkleur Hemelblauw op het eerste gezicht dominant aanwezig zijn ten opzichte van andere kleuren. Op een omslag is het kleurvlak of de beeldbepalende typografie bijvoorbeeld in de hoofdkleur en voor accenten kun je de andere kleuren inzetten. In het binnenwerk hoeft de balans niet door te slaan naar de hoofdkleur maar kunnen andere kleuren nadrukkelijker aanwezig zijn. De hoofdkleur kan daar ‘stil’ aanwezig zijn. Bijvoorbeeld in de kleur van de koppenstructuur of in kleurvlakken.

Zwart en wit

Je gebruikt naast de 6 kleuren ook nog de 'kleur' wit. Dit geeft een frisse uitstraling en zorgt ervoor dat de andere kleuren beter tot hun recht komen. Je past wit toe in grote vlakken of typografie.

Om budgettaire of communicatieve redenen kun je een toepassing maken in 2 kleuren (hoofdkleur en zwart) of in zwart/wit. Maak je een huisstijluiting met de hoofdkleur en zwart? Dan mag je zwart uitsluitend voor tekst gebruikt. Maak je een huisstijluiting uitsluitend in zwart/wit, dan zijn er 6 grijstinten beschikbaar. Deze zijn oplopend in stappen van 20%, van 0% tot 100% zwart.

Tintpercentages

Pas geen kleurpercentages toe, tenzij het gaat om grafieken, tabellen en infographics. Je past dan tintpercentages toe in stappen van 20%. Ook illustratieve teksten zijn niet in een tintpercentage toegestaan. Je kunt wel witte tekst op een gekleurde achtergrond, letters in outline of positieve of diapositieve kaders gebruiken.

Infographics

Voor infographics of tabellen heb je vaak meerdere kleuren nodig. Probeer het eerst met de 6 kleuren en eventuele tintpercentages op te lossen. Heb je toch meer kleuren nodig, dan mag je ook de andere kleuren uit het kleurenpalet van de rijkshuisstijl gebruiken.