Inloggen Account aanvragen

Voetregel Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland maakt gebruik van een voetregel op alle uitingen. Deze voetregel heeft een vaste schrijfwijze en waar nodig een vaste woordafbreking:

Nederlands

Duurzaam, Agrarisch, Innovatief
en Internationaal ondernemen

Engels

Sustainable. Agricultural. Innovative.
International.

Voor de voetregel staat ‘>>’. (Dit is 2 keer het leesteken ‘>’ en niet het leesteken ‘»’.) De 2 leestekens ‘>>’ zijn in RijksoverheidSerif BoldItalic en zijn afgespatieërd met -175 pt, gevolgd door 2 spaties en dan de tekst gezet in RijksoverheidSerif Italic. De onderste regel van een voetregel staat altijd op het basisstramien van het document. De voetregels staan zoveel mogelijk op 1 regel. Eventueel mag je ze vanwege de lengte over 2 regels zetten. De corps/regelafstand van bovenstaande voorbeelden is corps 14 pt op regelafstand 18 pt. Je verschaalt de voetregel altijd in deze verhouding.

Kleur voetregel

Je mag de voetregel op alle kleurvlakken plaatsen. De kleur van de voetregel is of wit of de meest contrasterende kleur (liefst Hemelblauw). Staat de voetregel op een wit vlak? Dan mag je deze in één van de 6 kleuren plaatsen. Ook hierbij gaat de voorkeur uit naar Hemelblauw. In de correspondentiesjablonen wordt de voetregel altijd in de kleur zwart meegeprint op de eerste pagina van het document.

Positie voetregel

Plaats de voetregel linkslijnend aan de verticale hartlijn die van het lint van het logo tot onderaan het ontwerpvlak loopt. Langs deze denkbeeldige lijn mag de voetregel schuiven. Je zorgt ervoor dat de voetregel leesbaar is en dat deze niet bovenaan de zetspiegel staat. Daar staat hij namelijk te dicht bij het logo. Hij staat óf boven of onder een scheiding van kleurvlakken óf onderaan de zetspiegel. In de meeste basisbestanden is de voetregel al in outline, in een vast formaat en op een vaste positie geplaatst.