Inloggen Account aanvragen

Rapporten Rijkswaterstaat

Rapporten waarbij Rijkswaterstaat afzender is, worden opgemaakt in de huisstijl van Rijkswaterstaat. Voor de opmaak zijn sjablonen en templates beschikbaar.

Een rapport wordt opgemaakt in een rapportsjabloon uit de documentengenerator van Rijkswaterstaat (DocGen). Voor bureaus zijn naast Wordsjablonen ook InDesign templates beschikbaar.

De sjablonen en templates staan vast, zowel qua vorm, formaat, kleur als typografie. Het standaard lettertype is Verdana.

Er is een versie voor print en een digitale versie. De sjabloon voor print heeft linker- en rechterpagina’s zodat er bij het inbinden voldoende ruimte in het midden is. Elk hoofdstuk begint op een rechterpagina waardoor deze versie blanco pagina’s heeft. Bij de digitale versie is de witruimte links en rechts van de tekst gelijk en zijn er geen blanco pagina’s.

Omslag

Wil je een foto plaatsen op de omslag, zorg dan voor pakkend en passend beeld.

Op de achterzijde van de omslag is naast de afzendgegevens van Rijkswaterstaat ruimte voor het vermelden van samenwerkingspartners. Bekijk de voorbeelden op de pagina Afzendgegevens. Leveranciers worden niet vermeld.

Publieksversie

Worden er specifieke eisen gesteld aan de vormgeving, zoals bij de publieksversie van een rapport? Dan wordt het rapport vormgeven als brochure door een van de gecontracteerde communicatiebureaus (deze link is alleen toegankelijk voor medewerkers van Rijkswaterstaat).

Onderzoeks- en adviesbureaus

Als onderzoeks- of adviesbureau kun je zelf met een van de beschikbare sjablonen of templates een rapport opmaken in de huisstijl van Rijkswaterstaat .

Bijlagen bij onderzoeksrapporten zijn meestal in de huisstijl van het onderzoeks- of adviesbureau. De omslag wordt wel in de huisstijl van Rijkswaterstaat uitgevoerd. Met InDesign kun je zelf een passend omslag maken en het rapport eventueel voorzien van tabbladen.

Voor de opmaak en het eventueel printen van een rapport kun je contact opnemen met Xerox, de gecontracteerde leverancier van Rijkswaterstaat.

Xerox
orders@xnloverheid.nl
085 - 400 01 66

Drukwerkspecificaties

Rijkswaterstaat drukt rapporten op RijksOffset en bij voorkeur OnOffset. De omslag op 250 grams en het binnenwerk op 100 grams.

Veredeling van papier mag, mits dit functioneel is en een toegevoegde waarde heeft. Rijkswaterstaat maakt in die gevallen gebruik van:

  • mat laminaat, als de publicatie tegen een stootje moet kunnen
  • persvernis, een gangbare bescherming bij full-colour drukwerk

Technieken als pregen, stansen en spotvernis worden niet gebruikt.