Inloggen Account aanvragen

Recent gewijzigd

Op deze pagina vind je een overzicht van de meest recente wijzigingen op de Rijkshuisstijl.

4 juli 2022

Nieuw logo: RSGGSG (Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld) in NL, EN

4 mei 2022

Nieuw icoon toegevoegd onder categorie Communicatie (11. mobiel in hand)

2 maart 2022

Nieuw icoon toegevoegd onder categorie Gezondheid en zorg (48. zelftest)

17 februari 2022

Wat voor achtergrond gebruik ik bij online vergaderen? Zie deze pagina

10 januari 2022

Nieuw logo: Inspectie belastingen, toeslagen en douane (IBTD). In NL en EN.

27 dec 2021

Nieuw logo: Justitiële ICT Organisatie (JV-JIO). In NL, EN, DU, FR, SP.

19 nov 2021

Op pagina NCTV Indesign templates en handleiding  Templates NL en EN zip vervangen

17 nov 2021

In de logoset NCTV nieuw Frans logo toegevoegd (vervangen).

8 november 2021

Nieuwe iconen toegevoegd onder categorie Beeld en geluid (15. microfoon, 16. koptelefoon, 17. koptelefoon over microfoon).

4 november 2021

Nieuw logo:  NCDR (Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme). In NL en EN. 

28 oktober 2021

Nieuwe richtlijnen voor tweetalige bewegwijzering toegevoegd aan deze pagina.

13 oktober 2021

In de logoset NCTV  nieuw Engels logo toegevoegd (vervangen). Was: National Coordinator for Security and Counterterrorism. Wordt: National Coordinator for Counterterrorism and Security. 

7 oktober 2021

In de iconenset coronacommunicatie lokale en provinciale overheden is een icoon voor afstand houden zonder '1,5 m' toegevoegd.

28 september 2021

Nieuwe iconen toegevoegd onder categorie Gezondheid en zorg (46. hoofd silhouet met vinkje en wattenstaafje bij neus en 47. rollerdex/kalender met virus) en categorie Op kantoor (67. document en telefoon met vinkjes).

23 augustus 2021

Voor de deelidentiteit 'hybrde werken' vind je op deze pagina nieuwe bestanden van communciatiemiddelen, waaronder posters en flyers voor de hybride werken-week.

26 juli 2021

Binnen de rijkshuisstijl wordt niet langer onderscheid gemaakt tussen pictogrammen en iconen. Ook voor bewegwijzering wordt vanaf nu gebruikgemaakt van rijksiconen. Deze zijn te vinden in het overzicht iconen rijkshuisstijl. Hiermee komt de term 'pictogram' te vervallen.

20 april 2021

De basisbestanden voor publicaties, affiches, bladen en magazines en informatiebladen en factsheets hebben een update gehad waardoor deze nu beter aansluiten op de huidige eisen voor digitale toegankelijkheid.

14 januari 2021

Voor het Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling i.o. is een nieuw rijkslogo ontwikkeld.

25 november 2020

Voor het Adviescollege ICT-toetsing is een nieuw rijkslogo ontwikkeld.

23 september 2020

Voor de deelidentiteit 'terug naar kantoor' zijn op deze pagina niveau 1 bestanden toegevoegd.

30 juli 2020

Voor de deelidentiteit 'terug naar kantoor' vind je op deze pagina nieuwe bestanden en voorbeelden.

22 juli 2020

Voor de deelidentiteit 'terug naar kantoor' vind je op deze pagina nieuwe bestanden van posters en A5 bordjes voor niveau 2 en 3 communicatie.

01 juli 2020

Voor de deelidentiteit 'terug naar kantoor' vind je op deze pagina diverse richtlijnen en bestanden van templates en stijlelementen.

12 juni 2020

Voor lokale en provinciale overheidsinstanties is een algemene iconenset ontwikkeld die los van de rijkshuisstijl te gebruiken is bij communicatie over het coronavirus.

11 juni 2020

Alle iconen zijn opnieuw ingedeeld. De indeling is nu op basis van onderwerp ingedeeld.

25 maart 2020

Voor communicatie over het coronavirus is een iconenset samengesteld met hierin de meestvoorkomende onderwerpen die verwant zijn aan COVID-19. 

20 september 2019

Voor online toepassing gelden contrasteisen die zorgen voor een goede leesbaarheid van een tekst op een achtergrondkleur. Het schema met geschikte kleurcombinaties is vernieuwd en aangevuld met de 7 grijstinten. De visuele informatie is daarnaast ook digitoegankelijk beschikbaar in tabelvorm, onder het uitklapvenster 'uitgeschreven tekst'.

12 april 2019

Er is een nieuwe routing voor het aanvragen van (klein)dochterstatus. Deze loopt vanaf nu via de directeur DPC.

19 december 2018

Er is een splitsing gemaakt in het onderdeel Basiselementen. Daar vind je nu algemene regels (geldend voor offline en online toepassingen) en basiselementen voor offline en online gebruik.

Bij de basiselementen online vind je 3 verplichte bouwstenen. Van de 5 verplichte bouwstenen (logo, kleuren, webfont, grid, favicon)  zijn er 3 overgebleven (logo, kleuren, webfonts).

Het favicon is bij het logo gevoegd en het grid is niet langer verplicht (voorbeeld volgt in 2019). En bij onlinekleuren zijn ook linkkleur, functionele kleuren bij meldingen en focuskleur toegevoegd.

De online componenten zijn nieuw. Dit zijn visuele voorbeelden ter inspiratie die laten zien hoe de basiselementen kunnen worden toegepast in componenten. We starten met 9 componenten maar het is de bedoeling dat we deze lijst in de loop van 2019 gaan uitbreiden met meer voorbeelden.

7 december 2018

Een nieuw element is toegevoegd onder basiselementen, namelijk het projecticoon.

6 maart 2018

Tekstuele wijziging op de pagina Infographics en het document Aanleverspecificaties Interactieve Infographics en een sandbox (zipbestand) toegevoegd.

5 januari 2018

Bij bewegwijzering buiten zijn voorbeelden toegevoerd. 

14 december 2017

Het terugbrengen van de 5 tinten blauw van het rijkslogo naar één heeft als gevolg dat ook alle logosets aangepast moeten worden. Dit moment is gelijk aangegrepen om de huidige logoset kritisch te bekijken. Zijn alle logo varianten uit de sets nog wel nodig. Dit heeft geresulteerd in een logo set die we hebben kunnen terugbrengen van 37 varianten naar 11.

De meeste logosets zijn al vervangen en staan onder logo's. De overige volgen zo snel mogelijk.

Voor vragen over de nieuwe logoset of over de rijkshuisstijl kun je terecht bij de huisstijlcoördinator van jouw departement

07 december 2017

Rijkslogo: van vijf kleuren blauw terug naar één.
Ruim tien jaar geleden is het rijkslogo ontwikkeld. Eén logo voor de hele rijksoverheid bestaande uit een blauw lint (beeldmerk), met daarnaast een woordmerk. Het lint heeft vijf verschillende tinten blauw, afhankelijk van het middel waarop het wordt gebruikt. 

Het beheren van al die verschillende logovarianten is nu erg omslachtig. Op online middelen wordt bovendien maar 1 kleur blauw gebruikt; een stuk efficiënter. Daarom is onlangs besloten de logorichtlijnen voor traditionele middelen gelijk te trekken met die voor online en terug te gaan naar 1 logoblauw: blauw 2, de meest gebruikte kleur. Deze kleur blauw is op alle achtergrondkleuren goed zichtbaar.

Er is 1 uitzondering: gebouwen- en bewegwijzering. Vanwege de kosten en de functionaliteit zal daar ook nog de donkerste kleur blauw gebruikt blijven worden.

Mocht je vragen hebben over de bovenstaande wijziging of over de rijkshuisstijl, neem dan contact op met de huisstijlcoördinator van het betreffende departement.

17 juli 2017

Er zijn nieuwe online iconen toegevoegd. 

14 juli 2017

Toevoeging afzenderschap campagnes

20 juni 2017

De richtlijnen voor apps zijn aangepast en er zijn daarvoor ook te downloaden bestanden beschikbaar. Waaronder een stijlgids.

24 mei 2017

Voorbeelden grafieken toegevoegd.

05 april 2017

Onder presentaties is een versie met formaat 16:9 toegevoegd

30 maart 2017

Onder emailondertekening is het toevoegen van social media iconen toegestaan. 

23 februari 2017

De benaming bouwstenen is gewijzigd in het woord basiselementen. Onder deze tab vind je namelijk alle basiselementen van de rijkshuisstijl. Verder is de benaming huisstijldragers gewijzigd in communicatiemiddelen. Hier zijn voornamelijk voorbeelden te vinden van communicatiemiddelen waar de basiselementen in toegepast zijn.

6 januari 2017

De content achter afzenderschap is anders gestructureerd.