Deelidentiteit terug naar kantoor
Eén stijl voor interne communicatie over corona in alle rijkskantoren
Door het corona-virus zal de wijze waarop we werken in de kantoren van de Rijksoverheid voorlopig anders zijn. Om het virus onder controle te houden doen we een beroep op alle medewerkers en bezoekers om elkaar binnen kantoor te beschermen door aangepaste omgangsvormen en een andere manier van bewegen door het pand. Deze stijlgids is voor de vormgeving van interne communicatiemiddelen over de maatregelen in de kantoren. Het is de bedoeling dat alle rijkskantoren deze stijl toepassen zoals besloten is in de ICBR en de VoRa.
De stijl kan gebruikt worden voor alle interne communicatie over corona (dus niet alleen facilitaire zaken) zoals bijvoorbeeld een ‘welkom terug campagne’ als medewerkers weer op kantoor mogen komen.
Afzender Rijksoverheid
Het onderwerp corona is leidend in alle interne communicatie over dit onderwerp op alle plekken binnen de Rijksoverheid. Voor alle uitingen wordt daarom alleen afzender Rijksoverheid gebruikt.
Welk departement of welke dienstverlener de middelen produceert is van ondergeschikt belang aan de boodschap en het thema en daarom worden geen andere logo’s gebruikt op de middelen.

Pay-off
De interne communicatie in de kantoren van de Rijksoverheid sluit aan bij de externe communicatie van de Rijksoverheid over het corona virus. De pay-off die we intern gebruiken is afgeleid van de publiekscampagne (zie site Rijksoverheid). Voor de interne communicatie is het woord ‘krijgen’ vervangen door het woord ‘houden’. Daarmee benadrukken we dat dit een andere fase is in de corona-crisis. We zijn er nog niet, maar wel op de goede weg. Om dit zo te houden vragen we alle medewerkers en bezoekers van de rijkskantoren om elkaar te beschermen door andere omgangsvormen aan te houden en anders door het pand te bewegen.

Wat moet, wat mag en wat kan
De communicatie is gebaseerd op wat moet, wat mag en wat kan. De kleur blauw staat voor ‘moet’, de kleur groen voor ’mag’ en de kleur geel voor ‘kan’. Er is bewust gekozen voor een positieve toon om medewerkers en bezoekers aan te sporen samen het goede gedrag te vertonen en rekening te houden met elkaar, dus niet voor verboden en geboden.
De drie kleuren vormen in combinatie met de rijksiconen de basis voor de vormgeving van alle interne corona communicatiemiddelen.
De kleur rood, verbodstekens of -teksten worden niet gebruikt in de communicatie over corona en de daarmee samenhangende regels in de panden.


Taal en toon
De vormgeving en de tekst op de middelen moeten bij elkaar passen en elkaar versterken. De combinatie van een vriendelijke uitstraling en menselijke toon maakt dat communicatie een sturend karakter heeft zonder dwingend over te komen. Tekstueel ligt de focus bij deze positieve stimulerende aanpak op wat mag en wat kan in plaats van wat niet toegestaan is.
De taal en toon die gebruikt wordt op deze interne communicatiemiddelen moet aansluiten bij het vriendelijke karakter van de stijl. Sturend zonder dwingend te zijn. Medewerkers zijn bijvoorkeur voor terugkeer naar kantoor geïnformeerd over de nieuwe regels die in de rijkskantoren gelden. Ze weten wat ze kunnen verwachten en herkennen de stijl en de boodschap.
Tekstwijzer
- Teksten sluiten inhoudelijk aan bij de drie niveaus: wat moet, wat mag en wat kan.
- Teksten zetten op alle drie de niveaus medewerkers en bezoekers aan om rekening te houden met elkaar.
- Gebruik ‘we’ of ‘wij’ en niet ‘je’ of ‘jij’.
- Gebruik zo min mogelijk de gebiedende wijs.
- De boodschappen worden simpeler en toch sterker door tekst te combineren met een passend icoon.
- Vertel niet meer dan nodig is. Gebruik zeer korte instructieve teksten (zeer korte leestijd).
- Als meer instructie nodig is, gebruik max 2 (sub)regels om een overload aan informatie te voorkomen.
- Teksten moeten faciliteren, zijn handelingsgericht en gedragversterkend.
- Attendeer medewerkers en bezoekers op wat ze moeten, mogen of kunnen doen.
Communicatie moet, mag, kan
Hier staan niveau richtlijnen en voorbeelden zijn te vinden in de stijlgids (zie bestand onderaan deze pagina). Als mensen zich moeten houden aan een regel overheerst duidelijk de kleur blauw in de vormgeving, als je medewerking wil vragen om bijvoorbeeld de ruimte schoon te maken na gebruik, stimuleren van gedrag, worden de kleuren groen en blauw in gelijke mate gebruikt met veel wit. De kleur geel wordt alleen in combinatie met blauw en groen gebruikt als de boodschap bedoeld is om mensen uit te nodigen om te verbinden. Je kunt een digi-borrel organiseren bijvoorbeeld. Ook dan voert wit de boventoon. Er worden daarnaast alleen rijksiconen gebruikt.
Niveau 1
Op niveau 1 (moeten > richtlijnen volgen) is het donkerblauw de dragende kleur en wordt het icoon in een cirkel geplaatst. De cirkel heeft een vriendelijk karakter en focust als een spotlight op de kern van de boodschap.
De heldere instructie onder de cirkel is in Rijksoverheid Sans Italic geplaatst, waardoor het als een quote / uitspraak wordt gezien. Het menselijk aspect van de iconen is groen (mensen en handelen). Aspecten die linken aan de richtlijnen maken we (sturend) blauw. Denk hierbij aan 1,5 meter afstand en waterdruppels bij handen wassen.

Poster niveau 1

Kleurverhouding niveau 1 (bij benadering)
Blauw: 80%
Wit: 15%
Groen: 5%
Niveau 2
Vanaf niveau 2 (mogen > gedrag stimuleren) wordt de communicatie luchtiger van opzet. De blonde opmaak met veel wit is fris en verwijst naar het open karakter voor dialoog en inspiratie. In niveau 2 is groen de primaire tekst kleur en het donkerblauw wordt de secundaire tekst kleur. De overwegend witte uiting heeft extra attentiewaarde in de visuele omgeving van de rijkskantoren en valt daarom extra op.
In communicatieuitingen op niveau 2 kan toelichtende informatie in een kader worden geplaatst.
Deze tekstkaders krijgen afgeronde hoeken zoals we die kennen uit de externe publiekscampagne.

Poster niveau 2

Kleurverhouding niveau 2 (bij benadering)
Wit: 70%
Blauw: 15%
Groen: 15%
Niveau 3
Op niveau 3 (kunnen > mensen verbinden) introduceren we het warme donkergeel en komt het gehele kleurpalet samen. Gelijk aan niveau 2 worden de uitingen in niveau 3 gekenmerkt door veel wit. De sturende kleur blauw is minder prominent aanwezig. Het donkergeel geeft samen met het frisse groen een positief, inspirerend en uitnodigend gevoel aan het derde communicatieniveau. De drie kleuren zijn gewaardig aanwezig, waarbij het accent ligt op het dondergeel.
De mens wordt nog steeds in groen verbeeld en objecten in blauw.

Poster niveau 2

Kleurverhouding niveau 3 (bij benadering)
Wit: 70%
Blauw: 15%
Groen: 15%
Geel: 15%
Vragen?
Als je twijfelt welk niveau je moet gebruiken, of de uiting goed is, of de taal of toon klopt? Mail dan naar beheerrijkshuisstijl@minaz.nl
Voorbeelden niveau 1
Voorbeelden niveau 2
Hieronder zie je een bureaulegger. Deze kan na gebruik van het bureau omgedraaid worden, zodat zichtbaar wordt dat het bureau gebruikt is en eerst schoongemaakt moet worden.

Voorzijde bureaulegger

Achterzijde bureaulegger
Hieronder een aantal voorbeelden van posters uit niveau 2. Bij het afbeelden van mensen heeft, mits de boodschap of het onderwerp dit toelaat, het gebruik van een torso de voorkeur. Dit geeft de poster een vriendelijke en persoonlijke uitstraling.
Voorbeelden niveau 3
Diverse posters en een banner.


Voorbeeld factsheet A4 (niveau 3)
Het bestand van deze factsheet is onderaan deze pagina te downloaden.
Voorbeeld Email template
Naast een ingevuld voorbeeld van een email, vind je in de tweede afbeelding een beschrijving hoe een email template gemaakt kan worden. Je sluit altijd af met de pay off.
Opbouw email template:
- Boventitel: zwart, Verdana Bold 16 pt.
- Titel: blauw/geel/groen, Verdana regular 70 punten
- Inleiding: zwart, Verdana Bold 13 pt.
- Kop: blauw, Verdana Italic 16 pt.
- Broodtekst: zwart, Verdana Regular 13 pt.
- Voetnoot titel: grijs, Verdana Bold, 9 pt
- Voetnoot broodtekst, Verdana Regular 9 pt.


Voorbeeld Narrow Casting
Voor alle niveaus is het mogelijk, op basis van eerder benoemde uitgangspunten, narrow casting schermen te ontwikkelen.
Punt van aandacht hierbij is de uitlijning van de tekst. De linkslijnende tekst lijnt aan de linkerzijde van het lint in plaats van het midden van het lint.
Door vervolgens het beeldmateriaal optisch te centreren ontstaat een evenwichtige balans tussen beide visuele elementen.
Animatiestijl
Voor animatie wordt gebruik gemaakt van de rijksiconen. Deze krijgen een illustratief karakter door toevoeging van kleur en schaduwwerking. Het kleurpalet is sprekend, helder en zo veel mogelijk gebaseerd op de kleuren van de Rijksoverheid. Het gebruik van transparantie en/of percentages van volle kleuren wordt afgeraden.
Voor verbeelding van de richtlijnen op verschillende niveaus wordt aangesloten op de eerder ontwikkelde communicatiemiddelen.
Dit draagt bij aan een uniforme uitstraling en versterkt daarmee de herkenbaarheid van de boodschap.